FRÅN EN FAMILJ TILL EN ANNAN

Varax Products är Finlands ledande tillverkare av fritidsmöbler. Varax-Products har tillverkat trädgårds- och gårdsprodukter i Österbotten i snart 70 år och vi siktar på att skapa varma sommarminnen för vardagen och för fest. Inom tillverkningen värderar vi hållbara material och finskt kunnande. I våra arbetsrutiner ingår även ansvarsfull och ekologisk verksamhet med kontinuerlig produktutveckling.

UPPDRAG

Vårt mål är att vara en högkvalitativ och användarvänlig producent av gårds- och trädgårdsprodukter.

 Vi erbjuder alla tjänster under samma tak: från konstruktion av metalldelar till den färdiga produkten för alla underleverantörsbehov inom metallindustrin.

VISION

Vår vision är att bli den ledande tillverkaren av gårds- och trädgårdsprodukter i Norden.

 Känd för effektivitet, hög kvalitet, och användarvänliga metallprodukter.

VÄRDERINGAR

Värme – Vi skapar värme omkring oss genom att bete oss professionellt och respektfullt mot varandra, våra kunder och den omgivande naturen.

Kreativitet – Vi strävar till att utveckla nya färdigheter och lösningar och använda ny teknik.

 Kvalitet – Vi strävar till att främja det finländska kunnandet och göra förbättringar för att uppnå bästa kvalitet.

Historia

Ähtävän Villa – Esse Ull grundades

Strax före andra världskriget grundades företaget Esse Ull, föregångaren till Oy Varax-Products Ab, i Esse för att göra ullgarn eftersom det behövdes för den tiden i världen.

1939
De första pallarna tillverkades

Förhållandena i slutet av kriget förändrades och behovet av ull var inte längre detsamma som tidigare. Esse Ull började tillverka trädgårdsmöbler, vilket visade sig vara rätt sak att göra. De första produkterna var i X-stil, och idén kom från amerikanska trästolar.

1955
Fladdermus stol

Fladdermusstolen är en bekant designprodukt för många, som fortfarande inspirerar med sin moderna design. Varax var det första företaget som tog Fladdermusstolen till Finland under 1950-talet, och sedan dess har Varax tillverkat en egen version av denna favoritstol.

1950-talet
Från Esse Ull till Varax

Då huvudproduktionen hade skiftat från ull till metallmöbler var det dags för både nya fabrikslokaler och ett namnbyte, så Esse Ull blev Varax, i enlighet med den klassiska X-formade reservpallen.

1960-talet
Varax produkter över hela världen

Åren 1960 – 1980 var en tid av tillväxt och då levererades de första leveranserna av Varax bordsgrupper och trädgårdsgungor till utlandet. 1966 levererades varor till Stockholm och Oslo.  På 70- och 80-talet såldes Varax trädgårdsmöbler i Europa, Asien och Amerika.

1960-1980-talet
Ny start som Oy Varax-Products Ab

Varax påverkades också av lågkonjunkturen, gungor och trädgårdsmöbler sålde inte på samma sätt som tidigare och så gick företaget i konkurs. Efter konkursen var viljan att starta verksamheten på nytt stark, och verksamheten återupptogs snart av några gamla medarbetare under det nya namnet Oy Varax-Products Ab. Det nya bolaget delades in i till två olika områden; Varax Living som fokuserar på produktion och försäljning av trädgårdsmöbler, och Varax Solutions på underleverantörstjänster till metallindustrin.

1991-92
Tid för investering

Sedan den nya starten har verksamheten utvecklats. Speciellt tjänster för underleverantörsarbeten som tillhandahålls av Varax Solutions inom pulverlackering, rörbockning och svetsning har skapat ett behov av tillväxt och expansion av produktionen. Under dessa närmare 30 år har företaget gjort flera tillbyggnader och investerat till exempel i både målningslinjer och industrirobotar.

1992-2020
Tillväxten inom e-handel

Tillväxten av nätbutiker under de senaste åren, direkta transporter från fabriken till Finland, Sverige och Estland, samt expansion på den danska marknaden, har skapat ett behov av att öka verksamheten. Renovering av lagerutrymmen och nyanställning av personal är exempel på konkreta åtgärder som har följt e-handelns uppgång på Oy Varax-Products Ab.

2021