Perheeltä perheelle

Varax-Products on Suomen johtava vapaa-ajan kalusteiden valmistaja. Varax-Productsilla puutarha- ja pihatuotteita on valmistettu Pohjanmaalla lähes 70 vuoden ajan ja pyrimme luomaan lämpimiä kesämuistoja niin arkeen kuin juhlaan. Valmistuksessa arvostamme kestäviä materiaaleja ja suomalaista osaamista. Työtapoihimme kuuluvat myös vastuullinen ja ekologinen toiminta sekä jatkuva tuotekehitys.

 

Missio

Tavoitteenamme on olla korkealaatuinen ja käyttäjäystävällinen metallisten piha- ja puutarhatuotteiden tuottaja.

Tarjoamme kaikki palvelut saman katon alta: metalliosien suunnittelusta valmiiseen tuotteeseen kaikkiin metalliteollisuuden alihankintatarpeisiin.

Visio

Visiomme on tulla Pohjoismaiden johtavaksi metallisten piha- ja puutarhatuotteiden valmistajaksi.

Tunnettu tehokkuudesta, korkeasta laadusta ja käyttäjäystävällisistä metallituotteista.

Arvot

Lämpö – Luomme lämpöä ympärillemme käyttäytymällä ammattitaitoisesti ja kunnioittavasti toisiamme, asiakkaitamme ja ympäröivää luontoa kohtaan.

Luova – Pyrimme kehittämään uusia taitoja ja ratkaisuja sekä käyttämään uutta tekniikkaa.

Laatu – Pyrimme edistämään suomalaista osaamista ja ottamaan askeleita parhaan laadun saavuttamiseksi.

Historia

Ähtävän Villa – Esse Ull perustettiin

Juuri ennen toista maailmansotaa, Ähtävälle perustettiin Ähtävän Villa – Oy Varax-Products Ab:n kantavanhempi – valmistamaan villalankaa, koska sellaista tarvittiin siihen maailmanaikaan.

1939
Ensimmäiset jakkarat valmistettiin

Olosuhteet sotien päätyttyä muuttuivat ja tarve villalle ei ollut enää sama kuin ennen, ja niin Ähtävän Villa alkoi valmistamaan puutarhakalusteita, mikä osoittautui oikeaksi toimenpiteeksi. Ensimmäisiä tuotteita olivat X:n malliset Varajakkarat, joihin idea saatiin amerikkalaisista puutuoleista.

1955
Lepakkotuoli

Lepakkotuoli on monelle tuttu design-tuote, joka ihastuttaa edelleen modernilla muotoilullaan. Varax toi ensimmäisenä yrityksenä Lepakkotuolin Suomeen 50-luvun lopulla ja siitä eteenpäin Ähtävällä on valmistettu omaa mallia tästä suosikki tuolista.

1950-luku
Ähtävän Villasta Varax

Koska päätuotanto oli siirtynyt villasta metallisiin kalusteisiin, tuli 1960-luvulla aika niin uusille tehdastiloille kuin nimenvaihdokselle, jolloin Ähtävän Villasta tuli Varax, klassikkotuotteen X:n mallisen varajakkaran mukaisesti.

1960
Varaxin tuotteet maailmalla

1960-80 luvut olivat kasvun aikaa ja ensimmäinen ulkomaille suuntautuva erä Varaxin pöytäryhmiä ja puutarhakeinuja lähti 1966 kohti Tukholmaa ja Osloa. Sittemmin 70- ja 80-luvuilla Varaxin puutarhakalusteita myytiin niin Euroopassa, Aasiassa kuin Amerikoissakin.

1960-1980
Uusi alku nimellä Oy Varax-Products Ab

Lama vaikutti myös Varaxiin, keinut ja puutarhakalusteet eivät myyneet samalla tavalla kuin aikaisemmin ja niin toiminta ajautui konkurssiin. Konkurssin jälkeen halu aloittaa uudelta pöydältä oli kova ja toiminta aloitettiinkin pian uudelleen muutaman vanhan työntekijän toimesta uudella nimellä Oy Varax-Products Ab. Toiminta jaettiin selkeästi kahteen eri osa-alueeseen; Living keskittyy puutarhakalusteiden tuotantoon sekä myyntiin ja Solution metalliteollisuuden alihankintapalveluihin.

1991-92
Investointien aikaa

Uuden aloituksen jälkeen toimintaa on kehitetty ja erityisesti Varax Solutionin tarjoamat metalliteollisuuden alihankintapalvelut pulverimaalauksessa, putkentaivutuksessa, hitsauksessa ja meistämisessä ovat luoneet tarvetta kasvulle ja tuotannon laajentamiselle. Näiden lähes 30 vuoden aikana onkin tehtaaseen rakennettu laajennuksia sekä investoitu niin maalauslinjastoon kuin teollisuusrobotteihin.

1992-2020
Verkkokauppamyynnin kasvu

Verkkokauppojen kasvu viime vuosien aikana sekä suoralähetykset tehtaalta Suomeen, Ruotsiin ja Viroon sekä laajentaminen Tanskan markkinoille ovat luoneet tarvetta toiminnan kasvattamiselle. Varastotilojen uusiminen ja uusien työntekijöiden palkkaaminen ovat konkreettisia toimia, jotka ovat verkkokaupan noususta seuranneet Oy Varax-Products Ab:lla.

2021